Често Задавани Въпроси

Какво представляват облицовъчните камъни МАТИОС ?

Това е репродукция на естествени камъни, оцветени с подходящите железни окиси, като всеки модел се произвежда от олекотен бетон с проверено качество и определени технически характеристики.

Каква е суровината за направата на камъните МАТИОС ?

Ръчно изработените облицовъчни камъни МАТИОС се произвеждат от смес от олекотени суровини, цимент, различни цветови окиси и вода. Използват се, разбира се, и различни бетонови добавки.

Какви са предимствата при използване на камъните МАТИОС пред естествения камък ?

  •  Изкуственият камък е приблизително на половината по-лек от естествения
  •  Изкуственият камък е по-евтино решение при облицоване
  • Ръчно изработените облицовъчни камъни МАТИОС се поставят много по-бързо от естествения камък, тъй като са подходящо оформени, за да не се налага допълнително рязане или дялкане. Всяка композиция от облицовъчен камък се състои от плочи с точни размери, които улесняват майстора при поставянето.
  •  По-лесно разнасяне, тъй като тежат по-малко и се доставят подредени в кашони с точно определени размери.
  • Поставянето на ръчно изработените облицовъчни камъни е, разбира се, много по-чист процес на работа, тъй като в помещението, където се поставят, не се налага да се чисти натрошеният камък при дялкането, както се получава с естествения камък.
  • По-красив естетически резултат поради наличието и на ъглови елементи и специални продукти (аксесоари), които отговарят на всички цветове и комбинации камъни МАТИОС.
  •  Освен това ръчно изработените камъни МАТИОС предлагат топло- и шумоизолация
  • Камъните се предлагат в голямо разнообразие от релефи, цветове и размери, отговаряйки на съвременните архитектурни изисквания
  •  Изпълняването на един проект с облицовъчни камъни става с лекота, тъй като във всеки момент в случай на смяна на вида камък може да се извърши замяна на един модел с друг, тъй като разполагаме с достатъчно складова наличност.
  •  Материалите, вложени в производството, са екологично чисти  те не съдържат продукти, които се извличат от природните богатства, които са на изчерпване и са защитени от законова възбрана върху каменните кариери.

Отговарят ли на изискванията на строителния кодекс камъните МАТИОС ?

Качествата и техническите характеристики на камъните ?МАТИОС СТОУН? отговарят на изискванията на Американските правила за строителство, които засягат именно тези продукти.

Тук трябва да се подчертае, че именно Американските правила за строителство излагат цялостен списък спецификации и законови изисквания на световно равнище за продукти като изкуствения облицовъчен камък. Това се дължи на факта, че според американските модели и приети критерии за качество изкуствените каменни облицовки не се смятат просто за декоративен елемент, а за решаващ строителен материал.

Производственият процес и изкуствените камъни МАТИОС са сертифицирани според американския стандарт за качество и съответните приети критерии ? като техническите характеристики на тези камъни надминават всички съществуващи законови изисквания на национално, европейско и световно ниво.

ОГНЕУПОРИ МАТИОС АД е класирана сред най-добрите 10 компании за производство на изкуствени камъни, а продуктите ни надминават на световно ниво тежките законови изисквания за качество

Дали камъните МАТИОС ще избледнеят след време поради пряката слънчева светлина ?

Не, тъй като железните окиси, които придават цвета на камъка по време на производствения процес са смесени със самия суров материал и по този начин се придава изключително висока устойчивост при комбинирани ерозивни климатични условия

Възможно ли е монтирането на парчета с един и същи цвят ?

Не, тъй като начинът за полагане на цветовете гарантира, че това е случайно и следващата каменна плочка няма да се повтори в точно същата шарка, дори да е от същия модел релеф.

Възможно ли е камъните МАТИОС да се полагат върху всякакъв вид повърхност и материал ?

Да, стига повърхността за полагане да бъде предварително подготвена така, че да стане подходящ подслой, който да гарантира добро прилепване на свързващия материал полагане на слепващ материал вижте текста Инструкции за подготовка на последния подслой преди полагането на камъните.

Какви материали се използват за полагане на камъните МАТИОС и сглобките ?

Материалите, предлагани от ОГНЕУПОРИ МАТИОС, са хоросанът MAT BUILT и лепилата за плочки MATFIX 50 и MATFIX SP. На места, където е необходимо по-голямо натрупване на мазилка, както и повишена еластичност и гъвкавост, се препоръчва смес от хоросан и лепило за плочки с течни добавки за еластичност като частичен заместител на водата. При фугиране се препоръчва хоросанът MAT BUILT, който се продава в няколко цвята.

Каква възможност за полагане на камъни предлага МАТИОС СТОУН ?

Полагането на облицовъчен камък става много по-лесно в сравнение с естествения камък. С изкуствените камъни МАТИОС СТОУН един човек може да се покрие площ 8-15 м2 на ден, докато с естествен камък тази площ е максимум до 5 м2…

Поради своята неравна (оребрена) повърхност на полагане, както и по-малкото си тегло на квадратен метър, изкуствените камъни МАТИОС СТОУН имат по-добро прилепване и завишена степен на неотлепване, когато са положени върху няколко вида мазилка.

Съществува ли някаква вероятност влага или екстремни климатични условия да повредят камъните МАТИОС ?

Облицовъчните камъни МАТИОС СТОУН притежават голяма устойчивост срещу замръзване и висока влажност, както и киселинни дъждове и натриев хлорид.

Особено внимание трябва да се обърне на равномерното нанасяне на прилепващия материал към повърхността на полагане на изкуствения камък и на мазилката така, че да не остават фуги, където в условията на замръзване да се появят нежелани отлепвания.

Запалими ли са продуктите МАТИОС СТОУН ?

Не, тъй като суровините, циментът и железните окиси, които се използват при производството на камъните, не са възпламеними материали.

Къде мога да получа повече информация за продуктите МАТИОС СТОУН ?

На официалната страница на компанията, от пълната гама информационни брошури, чрез официалните представители на МАТИОС СТОУН или от търговците на компанията.

Къде е най-близкият търговски офис на МАТИОС СТОУН ?

ОГНЕУПОРИ МАТИОС разпространява своите продукти из цяла Гърция и в чужбина чрез магазинната мрежа, но и с помощта на добре развита представителна мрежа.

С нас можете да се свържете на централата в гр. Атина 0030-210-4913502 или с писмо на електронната ни поща: info@mathios.gr и от отдел Обслужване на клиенти ще ви дадат най-актуална информация за най-близкия до вас представител на продуктите МАТИОС

Какво е ефлоресценция и как може да се изчисти ?

Явлението ефлоресценция представлява избиване на соли на повърхността на камъка природно явление, което се изразява в появата на бял прах (пудра) или избелване на цвета. Водно разтворимите соли на азбеста избиват на повърхността на камъка и настъпва реакция с въглеродния диоксид и по този начин се получава въглероден азбест.

Това понякога се случва когато грубият релеф на камъка се намокри с вода, която дълго престои на повърхността на камъка.

Освен естетически други нежелателни ефекти няма. Това представлява обикновено явление във всички качествено добри продукти, които съдържат високо съдържание на цимент. Образуваните соли могат да се махнат като се приложи тънък слой хидрохлорен окис (5%) или специална химическа течност.

Ако солите останат и след полагането на този тънък слой разтвор киселина, трябва да се изчака известно време, за да изчезнат солите под въздействието на метеорологичните условия.

Как мога да почистя камък МАТИОС, ако е бил замърсен по време на монтажа ?

Почистването става много лесно с мокра гъба. Да се направи възможно най-скоро след зацапването.

Как мога да си поправя камък МАТИОС в случай на повреда ?

Като с четка се намаже течна боя върху камъка.

Може ли „ОГНЕУПОРИ МАТИОС” АД да поеме поръчка за изработка на камъни, които се произвеждат от друга фирма ?

Да, но при определени условия, които се договарят за всеки отделен случай със съдействието и на вътрешно-ведомствените отдели на компанията продажби, производство и маркетинг.

Къде мога да намеря упътване за монтажа на камъните ?

На официалната интернет страница на компанията, както и на специалните брошури.

Write a Reply or Comment